Genieten in je huis!

Met de pan op tafel

Tafeldecoratie | Met De Pan Op Tafel .3

Creëer direct een andere sfeer!

Hoort de pan op tafel of op het fornuis?

Of je nu uren in de keuken hebt staan zwoegen of een snelle hap hebt voorbereid, hoe presenteer je de maaltijd? Schep je de borden alvast op in de keuken? Hevel je de gerechten over in schalen? Of gaan de pannen gewoon op tafel? En is dit afhankelijk van je tafelgezelschap? Kies je altijd voor extra Tafeldecoratie of moet het vooral functioneel zijn?

Vroeger was alles… anders

In de vorige eeuw was het heel gebruikelijk om een speciaal servies in de kast te hebben, dat alleen op tafel kwam op zondagen en tijdens bijzondere gelegenheden. Wanneer stellen gingen trouwen, stonden er vaak serviesstukken op de huwelijkslijst. Met items die nu minder in gebruik zijn, zoals een soepterrine en echt zilveren bestek. Wanneer er bezoek kwam en bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner kwam het mooiste tafellaken tevoorschijn en stond het speciale servies te schitteren op tafel.

Tafeldecoratie | Met De Pan Op Tafel .2

Alledaagse maaltijden

Een maaltijd, en dan vooral het diner, is vaak een moment van rust. Mensen komen weer samen aan de eettafel na een drukke werkdag, school of ander werkzaamheden. Maar ook komt het vaak voor dat er snel gegeten moet worden. Want er wacht nog een stapel huiswerk, de sportschool is gereserveerd en de wasmand roept. Wanneer de tafel met aandacht gedekt is, kan dat rust creëren en net een beetje meer uitnodigen om gezellig samen te tafelen. En dan maakt het eigenlijk geen verschil of je de pan op tafel zet of de borden alvast bij het fornuis volschept. Decoratie als een mooie placemat, waterkaraf en sierlijk bestek maken het eenvoudig een aangekleed geheel.

Feestelijk uitpakken

Wanneer je veel tijd en aandacht aan de maaltijd besteed, geeft een goede presentatie nog meer voldoening. Op een mooi gedekte tafel met op elkaar afgestemde tafeldecoratie, komen de gerechten nog meer tot hun recht. Denk aan een uitgebreide lunch met vrienden of een gezellig kerstdiner met de gehele familie. Dan komen de pannen niet op tafel, maar kies je voor mooie dekschalen, serveerplanken en kommen. Wanneer je deze even voorverwarmd met heet water, blijven je gerechten langer warm op tafel. Wees creatief met wat je in huis hebt. Soep past ook in een sierlijk glas, als de soep tenminste niet gloeiendheet wordt opgediend. En groenten kun je mooi presenteren op een langwerpig bord.

Tafeldecoratie | Met De Pan Op Tafel .4

Pannen die gezien mogen worden

Komen de pannen gewoon op tafel? Ook dan maak je er in een handomdraai een mooi geheel van. Met de juiste onderzetters blijft je tafel ongeschonden. Bijpassende deksels op de pannen houden niet alleen je gerechten warm, maar zorgen eveneens voor een strakke look. Presenteer een 1-pansgerecht in het midden van de eettafel, zodat alle tafelgenoten gemakkelijk kunnen opscheppen.

Accessoires als perfecte tafeldecoratie

Niet alleen het servies, pannen en schalen bepalen de sfeer en look van je maaltijd. Accessoires bepalen mede of het een chique diner wordt, een ontspannen brunch of een romantisch etentje. Tafellopers en stoffen servetten geven al snel een wat luxe gezicht aan je tafel.  Vergeet de kaarsen en kandelaars niet wanneer je gaat voor een romantisch geheel. En kleine vaasjes met (zelf geplukte) bloemen fleuren altijd op, ongeacht wat er verder op tafel komt.

Genieten in je huis!

Met de pan op tafel

Tafeldecoratie | Met De Pan Op Tafel
Scroll naar top