Genieten in je huis!

In Kleuren en geuren

Tafeldecoratie | In Kleuren En Geuren .3

Creëer direct een andere sfeer!

Eten doe je met je mond, neus en ogen

Eten doe je niet alleen met je mond. Ook je ogen en je neus bepalen mede hoeveel zin je hebt in eten en hoe smaakvol je het vindt. Zo heb je vast weleens ervaren dat je maaltijd minder smaakvol lijkt als je verkouden bent. En ook de presentatie van voedsel beïnvloedt je trek. Een variatie aan kleur op je bord nodigt uit tot eten en ziet er extra vers uit. En zelfs de kleur van dat desbetreffende bord bepaalt hoe lekker je het eten vindt.

Van kleur krijg je honger of juist niet

De aantrekkelijkheid van eten wordt voor een deel bepaald door de kleur. Dit kan betrekking hebben op de kleur van het voedsel zelf, maar ook van je servies en Tafeldecoratie. Warme kleuren als rood en oranje werken stimulerend op de eetlust. Net als felle kleuren die energie uitstralen. Blauw is de kleur van rust. Eten van een blauw bord zou ervoor kunnen zorgen dat je er minder van eet. Groene etenswaren worden door je brein vertaald als zijnde gezond. Probeer eens om je maaltijd op een groen bord te serveren en kijk hoe je dit ervaart. Een mix van veel verschillende kleuren voedsel nodigt uit om meer te eten dan een maaltijd van een enkele kleur.

Tafeldecoratie | In Kleuren En Geuren .2

Smaakbeleving door kleur

De presentatie en het gebruik van Tafeldecoratie beïnvloed de smaakbeleving. In onderzoeken komt naar voren dat mensen hetzelfde gerecht van een ander bord anders beoordelen en ervaren. Zo vond men een toetje van een wit bord zoeter smaken dan van een zwart bord. Een andere studie toonde aan dat eten vanaf rood servies en drinken vanuit rode flesjes of bekers de inname van snacks en frisdranken doet verminderen. Hoe onze ogen ons echt voor de gek kunnen houden werd getest met wijn. Een glas witte wijn welke rood gekleurd werd met smaakloze kleurstof, werd door kenners geproefd als rode wijn.

Honger krijgen door geur

Geur is heel belangrijk bij het opwekken van eetlust. Wie krijgt er geen trek als hij langs de warme bakker loopt en de warme geur van versgebakken brood komt je tegemoet. Of je beseft je plots dat je honger hebt als je geconfronteerd wordt met de geur van een gerecht dat je lekker vindt. Ruik je een zoete etenswaren? Grote kans dat je spontaan zin krijgt in zoetigheid.  En bij de geur van hartig eten krijg je trek in een hartige hap. Wanneer je niets of nauwelijks iets ruikt, heb je het idee dat je eten veel minder smaakt heeft.

Tafeldecoratie | In Kleuren En Geuren .4

Smaakvolle tafel

Niet alleen de kleur van je eten bepaalt je eetlust. Je kunt de hele beleving van een maaltijd beïnvloeden door de aankleding en decoratie van de eettafel. Ga voor een chique diner met een superstrak opgemaakte tafel met op elkaar afgestemd servies, prachtige glazen en stijlvol bestek. Of recreëer dat heerlijke vakantiegevoel met aardewerken tapasschaaltjes, mooie cocktailglazen en een kleurvol tafelkleed. Of kies voor een romantisch diner voor twee met mooie kandelaars en lange kaarsen en een rustig ogend servies.

Genieten in je huis!

In kleuren en geuren

Tafeldecoratie | In Kleuren En Geuren .5
Scroll naar top